اعضای کمیسیون ماده ۱۰۰

اعضای کمیسیون ماده 100

کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری مرجعی برای رسیدگی به تخلفات ساختمانی از نظر ضوابط شهرسازی و ایمنی است. این کمیسیون برای رسیدگی به تخلفات ساختمانی که توسط شهروندان مرتکب می‌شود تشکیل شده است. ماده ۱۰۰ قانون شهرداری‌ها از ۱۱ تبصره تشکیل شده است. تبصره‌های ۲ تا ۶ این ماده به کمیسیون ماده ۱۰۰ اختیار می‌دهد که با دریافت جریمه مالی، تخلفات ساختمانی مانند احداث بنای بدون پروانه، عدم احداث پارکینگ و تراکم اضافی را نادیده بگیرد. در این مطلب به بیان اینکه اعضای کمیسیون ماده ۱۰۰ چه افرادی هستند، اعضای اصلی کمیسیون ماده ۱۰۰ چند نفر هستند و همچنین حدود وظایف و حدود اختیارات این کمیسیون چیست می پردازیم با ما همراه باشید.

مشاوره تخصصی
درصورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را تکمیل نمایید
وکلای مجرب ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت

اعضای کمیسیون ماده ۱۰۰ را بشناسید

اگر شما هم نمی‌دانید اعضای اصلی کمیسیون ماده ۱۰۰ چند نفر هستند باید بگوییم اعضا این کمیسیون به شرح زیر هستند:

 

  1. نماینده دادگستری
  2. نماینده شورای شهر
  3. نماینده فرمانداری
  4. نماینده شهرداری (فاقد حق رأی است)

نماینده شهرداری در این کمیسیون حق رأی ندارد و تنها برای ارائه توضیحات حضور می‌یابد. این کمیسیون از دادگاه‌های شبه قضایی محسوب می‌شود و قدرت صدور آرا کیفری ندارد. در تمام آرای صادره توسط این کمیسیون، مهلت قانونی اعتراض ذکر می‌شود.

مقاله پیشنهادی: اعتراض به رأی کمیسیون ماده ۱۰۰

در چه صورتی پرونده در کمیسیون ماده ۱۰۰ مورد رسیدگی قرار می‌گیرد؟

اکنون که دانستید اعضای اصلی کمیسیون ماده ۱۰۰ چند نفر هستند بد نیست در مورد حوزه فعالیت این کمیسیون هم اطلاعاتی داشته باشید. اگر شخصی در حوزه ساخت و ساز مرتکب تخلفی شود، شهرداری نمی‌تواند آن را تخریب یا جریمه کند. شهرداری تنها می‌تواند جلوی عملیات ساخت و ساز را بگیرد و پرونده را به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع دهد. کمیسیون ماده ۱۰۰ پس از رسیدگی، تصمیم می‌گیرد که با متخلف چه برخوردی صورت بگیرد.

تخلفاتی که پرونده مربوط به آن‌ها باید در کمیسیون ماده ۱۰۰ مورد رسیدگی قرار گیرد، به شرح زیر است:

  • احداث بنا بدون پروانه یا احداث بنا خارج از پروانه یا مازاد بر آن
  • عدم احداث پارکینگ یا غیرقابل‌استفاده بودن پارکینگ
  • تجاوز به معابر شهر
  • استحکام نداشتن بنا یا عدم رعایت ضوابط فنی، بهداشتی و شهرسازی در احداث بنا
  • تغییر کاربری غیرمجاز

صلاحیت‌های کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری

صلاحیت اعضای کمیسیون ماده صد رسیدگی به تخلفات ساختمانی است. این تخلفات شامل ساختمان‌هایی است که بدون پروانه یا بر خلاف مشخصات مندرج در پروانه احداث شده‌اند. تخلف از مشخصات می‌تواند در اصول فنی، مقررات شهرسازی یا مقررات بهداشتی باشد.

البته لازم به ذکر است که اگر شهرداری حداکثر یک هفته پس از توقف عملیات ساختمانی، موضوع را به کمیسیون ارجاع نداد، ذی‌نفع می‌تواند از کمیسیون تقاضای رسیدگی کند. در این صورت، صاحب ساختمان ۱۰ روز فرصت دارد تا دفاعیه خود را کتباً به کمیسیون ارائه دهد. نماینده شهرداری نیز می‌تواند در جلسه حضور پیدا کرده و از شهرداری دفاع کند، اما حق رأی ندارد.

نحوه‌ رسیدگی در کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری

کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری از دو کمیسیون بدوی و تجدیدنظر تشکیل شده است.

کمیسیون بدوی

پرونده‌های تخلفات ساختمانی ابتدا در کمیسیون بدوی مطرح می‌شود. اعضای کمیسیون ماده صد که یکی از آن‌ها نماینده شهرداری است. نماینده شهرداری در این کمیسیون حق رأی ندارد و تنها برای ارائه توضیحات حضور می‌یابد.

شهروندی که پرونده تخلف او در کمیسیون بدوی مطرح شده است، می‌تواند با ارائه لایحه کتبی از خود دفاع کند.

تصمیمات کمیسیون بدوی قابل‌اعتراض در کمیسیون تجدیدنظر است.

کمیسیون تجدیدنظر

اگر به تصمیم کمیسیون بدوی اعتراض شود، باید ظرف ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ رأی، در کمیسیون تجدیدنظر مطرح شود.

تصمیمات کمیسیون تجدیدنظر قطعی و قابل‌اجرا است.

بااین‌حال، این بدان معنا نیست که دیگر نمی‌توان به آن اعتراض کرد. اگر شخصی ادعا داشته باشد که تصمیم کمیسیون منطبق با قوانین و مقررات نیست، می‌تواند طبق بند ب ماده ۱۰ قانون دیوان عدالت اداری، به دیوان عدالت اداری مراجعه و به آن اعتراض کند.

نحوه رسیدگی د رکمیسیون ماده 100 شهرداری چگونه است؟

تصمیمات کمیسیون ماده ۱۰۰

تصمیمات اعضای کمیسیون ماده ۱۰۰ باتوجه‌به موضوع متفاوت است در ادامه هر یک را بیشتر توضیح خواهیم داد.

تخلف احداث بدون پروانه بنا

در صورت احداث بنا بدون پروانه، کمیسیون ماده ۱۰۰ می‌تواند یکی از دو تصمیم زیر را اتخاذ کند:

  • تخریب بنا: درصورتی‌که بنای احداث شده، اصول شهرسازی، بهداشتی و فنی را رعایت نکند، کمیسیون ماده ۱۰۰ حکم به تخریب آن را صادر می‌کند.
  • دریافت جریمه: درصورتی‌که بنای احداث شده، اصول شهرسازی، بهداشتی و فنی را رعایت کند، کمیسیون ماده ۱۰۰ حکم به دریافت جریمه نقدی را صادر می‌کند.

تخلف تراکم مازاد

تراکم مازاد، اضافه بنای ساخته شده بیش از مساحت زیربنای مندرج در پروانه ساختمانی است. در صورت وقوع این تخلف، کمیسیون ماده ۱۰۰ می‌تواند یکی از دو تصمیم زیر را اتخاذ کند:

  • تخریب اضافه بنا: درصورتی‌که اضافه بنای ساخته شده، اصول شهرسازی، بهداشتی و فنی را رعایت نکند، کمیسیون ماده ۱۰۰ حکم به تخریب آن را صادر می‌کند.
  • دریافت جریمه نقدی: درصورتی‌که اضافه بنای ساخته شده، اصول شهرسازی، بهداشتی و فنی را رعایت کند، کمیسیون ماده ۱۰۰ حکم به دریافت جریمه نقدی را صادر می‌کند.

عوامل مؤثر در تعیین میزان جریمه

درصورتی‌که کمیسیون ماده ۱۰۰ حکم به دریافت جریمه نقدی را صادر کند، میزان جریمه بر اساس عوامل زیر تعیین می‌شود:

  • موقعیت مکانی ملک: میزان جریمه در مناطق پرتراکم شهری بیشتر از مناطق کم‌تراکم است.
  • طریق استفاده از فضای ایجاد شده: میزان جریمه درصورتی‌که اضافه بنا برای استفاده تجاری یا صنعتی باشد، بیشتر از زمانی است که برای استفاده مسکونی باشد.
  • نوع مصالح به‌کاررفته در ساختمان: میزان جریمه درصورتی‌که در ساخت بنا از مصالح گران‌قیمت استفاده شده باشد، بیشتر است.
  • نوع حوزه استفاده از اراضی: میزان جریمه در اراضی مسکونی کمتر از اراضی تجاری یا صنعتی است.

اجرای مجازات کمیسیون ماده ۱۰۰ و تبصره‌های آن

آرای اعضای کمیسیون ماده ۱۰۰ پس از قطعیت، توسط مالک و شهرداری اجرا می‌شود. مالک تنها در مورد قطع بنا مجری حکم است. شهرداری در سه مورد تعطیلی محل کسب، قطع بنا و وصول جریمه، مجری حکم است.

اجرای حکم تعطیلی محل کسب توسط شهرداری مطابق با بند ۲۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها انجام می‌شود.

درصورتی‌که مالک در مهلت مقرر اقدام به قطع بنا ننماید، شهرداری رأساً اقدام به قطع بنا می‌نماید. همچنین درصورتی‌که کمیسیون ماده ۱۰۰ رأی به تخریب بنا دهد، شهرداری مجری رأی تخریب است.

وصول جریمه توسط شهرداری بر اساس رأی صادره از سوی کمیسیون ماده ۱۰۰ انجام می‌شود.

اجرای حکم توسط شهرداری به‌عنوان یکی از عوامل اجرایی کمیسیون ماده ۱۰۰، بر خلاف قواعد حاکم بر دادرسی و عدالت است. پیشنهاد می‌شود که قانون‌گذار در اصلاحات آتی، اجرای احکام صادره از کمیسیون ماده ۱۰۰ را به مرجعی بی‌طرف واگذار نماید.

یکی از عوامل اجرایی کمیسیون ماده ۱۰۰، شهرداری است. این امر بر خلاف قواعد حاکم بر دادرسی و عدالت است، زیرا شهرداری خود یکی از طرفین دعوای مطروح در کمیسیون است. حضور یکی از طرفین دعوا به‌عنوان مجری حکم، اصل برابری سلاح اصحاب دعوا را نقض می‌کند.

حضور نماینده شهرداری در کمیسیون ماده ۱۰۰ به‌عنوان یکی از اعضای کمیسیون ماده صدالبته بدون حق رأی، قابل‌توجیه است، زیرا نماینده شهرداری می‌تواند در مورد مسائل فنی و شهرسازی توضیح دهد. بااین‌حال، اجرای حکم صادره توسط شهرداری، قابل‌توجیه نیست، زیرا اجرای حکم اخذ جریمه و تخریب بنا نیاز به تخصص خاصی ندارد؛ بنابراین، پیشنهاد می‌شود که قانون‌گذار در اصلاحات آتی، اجرای احکام صادره از کمیسیون ماده ۱۰۰ را به مرجعی بی‌طرف واگذار نماید.

چرا وکیل کمیسیون ماده ۱۰۰ را انتخاب کنیم؟

کمیسیون ماده ۱۰۰ یکی از مهم‌ترین کمیسیون‌های رسیدگی به تخلفات ساختمانی در کشور است. این کمیسیون بر اساس ماده ۱۰۰ قانون شهرداری‌ها تشکیل می‌شود و صلاحیت رسیدگی به تخلفاتی مانند احداث بنا بدون پروانه، تراکم مازاد، تجاوز به معابر، عدم رعایت اصول فنی و بهداشتی در ساخت‌وساز و تغییر کاربری غیرمجاز را دارد.

رسیدگی و حل‌وفصل اختلافات در کمیسیون ماده ۱۰۰ امری تخصصی است و نیاز به دانش و تجربه کافی در زمینه قوانین و مقررات شهرسازی دارد. به همین خاطر توصیه می‌شود در صورت مواجهه با تخلفات ساختمانی، از خدمات یک وکیل کمیسیون ماده ۱۰۰ استفاده کنید.

مجموعه حقوقی وکیل دیوان عدالت با بهره‌گیری از وکلای متخصص در زمینه شهرسازی و امور شهرداری، آماده ارائه خدمات حقوقی به متقاضیان ذی‌نفع در کمیسیون ماده ۱۰۰ است. این مجموعه با ارائه مشاوره حقوقی، تنظیم لایحه و پیگیری پرونده در مراحل مختلف رسیدگی، تلاش می‌کند تا بهترین نتیجه را برای موکلان خود به دست آورد. برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره حقوقی رایگان با ما تماس بگیرید.

وکیل کمیسیون ماده 100 چه ویژگی هایی دارد؟

سخن پایانی

در پایان این بحث، باید به این نکته توجه داشت که مجری احکام دادگاه‌های عمومی و انقلاب، دادسرا است و دادستان نیز طرف دعوا محسوب می‌شود. بااین‌حال، این امر مانع از اجرای آرای کمیسیون ماده ۱۰۰ توسط شهرداری نمی‌شود. در واقع، آرای کمیسیون ماده ۱۰۰ پس از قطعیت، توسط شهرداری اجرا می‌شوند. اما اگر متقاضی آرای کمیسیون ماده ۱۰۰، نسبت به آن‌ها اعتراض داشته باشد، می‌تواند تا زمان قطعیت آرا، از طریق دیوان عدالت اداری، دستور موقت دریافت کند. در حال حاضر، رویه موجود در دادگاه‌های عمومی و انقلاب به این صورت است که امکان صدور دستور موقت برای آرای کمیسیون ماده ۱۰۰ وجود ندارد. اکنون که با اعضای اصلی کمیسیون ماده ۱۰۰ چند نفر هستند و حدود اختیارات و وظایف آنان آشنا شدید از شما می خواهیم تا در صورت وجود هر گونه سوال یا ابهامی پیرامون این موضوع سوالات و دیدگاه های خود را با ما و سایر همراهان سایت به اشتراک بگذارید.

پاسخ به این دیدگاه

برای ارسال دیدگاه ایمیل خود را وارد نمایید

برای ارسال دیدگاهتان از شما متشکریم