نمونه شکایت به دیوان عدالت اداری

نمونه دادخواست دیوان عدالت اداری

دیوان عدالت اداری یکی از اصلی ترین مراجع قضایی در کشور است که صلاحیت رسیدگی به بسیاری از شکایت ها و اعتراضات در زمینه های مختلف را دارا می باشد. این سازمان برای حمایت از حقوق مردم در برابر نهاد ها و ارگان های دولتی تاسیس شده است که زیر نظر رئیس قوه قضائیه فعالیت می کند. افراد می توانند در صورت داشتن هر گونه اعتراض نسبت به نهاد های دولتی و مورد ظلم قرار گرفتن در مواردی و یا شکایت و … با ارسال دادخواست به دیوان عدالت اداری، تقاضای رسیدگی به حقوق از دست رفته شان بکنند.

مشاوره تخصصی
درصورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را تکمیل نمایید
وکلای مجرب ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت

نحوه رسیدگی به پرونده در دیوان عدالت اداری

دیوان عدالت اداری وظیفه دارد در صورت دریافت دادخواست دیوان عدالت اداری از سوی اشخاص، پیگیری پرونده را آغاز کرده و اقدام به احقاق حق افراد مظلوم نماید. همان طور که به آن اشاره شد، متقاضیان برای تنظیم هر گونه شکایت علیه ادارات و سازمان های دولتی، باید اقدام به نوشتن یک دادخواست کتبی نمایند. بنابراین افراد به یک نمونه دادخواست دیوان عدالت اداری نیاز خواهند داشت که طبق آن بتوانند دادخواست کتبی خود را تنظیم کنند. اگر چه نمونه دادخواست دیوان عدالت اداری در سایت های مختلف حقوقی وجود دارد، اما تنظیم دادخواست با توجه به اوضاع و شرایط پرونده می تواند متفاوت باشد. استفاده از وکیل متخصص در این زمینه بسیار ضروری است، چرا که تنظیم دادخواست دیوان عدالت اداری و ارائه دلایل و مدارک محکمه پسند یک مسئله تخصصی می باشد.

برگه دادخواست دیوان عدالت اداری

همان طور که به آن اشاره شد برای شروع طرح شکایت دیوان عدالت اداری، افراد نیاز به نوشتن دادخواست بر اساس مقررات و قوانین دیوان عدالت اداری دارند. ماده ۱۶ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، در این خصوص عنوان می کند: برای شروع رسیدگی در شعب دیوان عدالت، ارائه دادخواست به دیوان الزامی می باشد. همچنین دادخواست دیوان عدالت اداری بایستی به زبان فارسی و روی برگه های مخصوص تکمیل شود. لازم به ذکر است که افراد باید همراه دادخواستی که تنظیم کرده اند، تمام ضمائم، دلایل و اسناد را به صورت کامل به دیوان عدالت اداری تقدیم کنند.

در پرونده های دارای قرار عدم صلاحیت، که از مراجع قضایی دیگر به دیوان عدالت اداری ارسال می شوند، نیازی به ارائه مجدد دادخواست و پرداخت دوباره هزینه دادرسی نخواهد بود. بر اساس بند دو ماده قانون تشکیلات آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، افراد برای تقدیم دادخواست دیوان عدالت اداری به دیوان عدالت، تا حداکثر ۳ ماه پس از تاریخ صدور رای قطعی زمان دارند. این بازه زمانی برای افراد مقیم خارج از کشور به مدت ۶ ماه از تاریخ صدور رای خواهد بود.

چگونگی ثبت دادخواست الکترونیکی برای دیوان عدالت اداری

دادخواست بدوی دیوان عدالت اداری

دادگاهی که ابتدا شکایت در آن جا مطرح شده و مورد رسیدگی قرار می گیرد و سپس رای صادر می شود، دادگاه بدوی نام دارد. رای صادر شده از این دادگاه هم، رای بدوی نامیده می شود که معمولا راه برای اعتراض برای فردی که رای علیه وی صادر شده باز است. دادخواست بدوی دیوان عدالت اداری، در واقع همان برگه دادخواستی است که بر اساس قانون ۱۶ تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری نگارش می شود.

نحوه نگارش و اعلام خواسته و شکایت در این دادخواست، تاثیر به سزایی در احقاق حق شاکی در دعوی مورد نظر خواهد داشت. افراد عادی در بسیاری از موارد، به دلیل عدم آشنایی با قوانین و مقررات دیوان، دادخواست دیوان عدالت اداری را به صورت ناقص به دیوان تقدیم می کنند که سبب بروز مشکلات فراوانی در مسیر پرونده خواهد شد. بنابراین بهتر این است که افراد از یک وکیل و مشاور آشنا به قوانین دیوان عدالت اداری، کمک بگیرند تا بتوانند به نتیجه ای مطلوب برسند.

نمونه دادخواست دیوان عدالت اداری

  • نام و نام خانوادگی و مشخصات طرفین دعوی
  • نام پدر
  • شغل شاکی
  • محل اقامت شاکی
  • وکیل شاکی
  • طرف شکایت
  • موضوع شکایت و دادخواست
  • شرح شکایت و مستندات، ضمائم و دلایل
  • امضاء
  • امضای شاکی گواهی می شود.

توجه داشته باشید که امضا و یا اثر انگشت شخص شاکی باید از طریق یکی از ادارات دولتی یا نیروی انتظامی و یا امام جماعت مسجد محل زندگی شاکی، گواهی شده باشد. در صورتی که شاکی در خارج از کشور اقامت داشته باشد، امضاء باید به گواهی یکی از ماموران کنسولی جمهوری اسلامی ایران رسیده باشد.

نمونه دادخواست اعتراض به آزمون استخدامی

بسمه تعالی

ریاست محترم دیوان عدالت اداری

با سلام و عرض ادب

اینجانب …… فرزند ….. متولد …. به شماره ملی ….. و سرپرست یک خانواده ۴ نفره می باشم که برای تامین نیاز های زندگی با شرایطی سخت و طاقت فرسا، در شهر …… مشغول به کار بوده ام و به دلیل دوری راه و سختی در پیمودن مسیر، از رساندن خود به مصاحبه عاجز مانده و نتوانسته ام خود را به محل مصاحبه در تاریخ ….. برسانم. همچنین در روز مصاحبه به دلیل داشتن استرس زیاد و شرایط روحی نامساعد، نتوانسته ام به سوالات مصاحبه پاسخ درست بدهم که موجب مردود شدن اینجانب در مصاحبه آزمون استخدامی ….. شده است. لذا با توجه به شرایط ذکر شده و همچنین قبولی اینجانب در آزمون استخدامی و دارا بودن امتیازاتی همچون سابقه کار، درخواست اعتراض به مصاحبه قبلی و ترتیب دادن مصاحبه مجدد را دارم. لذا تقاضامندم اقدامات لازم را جهت پیگیری موضوع و انجام دوباره مصاحبه استخدامی مبذول فرمایید.

با تشکر و تقدیم احترام فراوان

متقاضیان چگونه می توانند علیه یک نهاد دولتی در دیوان عدالت اداری شکایت کنند؟

نمونه دادخواست بازگشت به کار

بسمه تعالی

ریاست محترم دیوان عدالت اداری

با سلام و احترام

به استحضار می رساند اینجانب …. فرزند …. به شماره ملی …… با ۱۵ سال سابقه خدمت صادقانه در سازمان تامین اجتماعی به عنوان کارمند امور نام نویسی، در طول خدمت از هیچ گونه تلاشی مضایقه ننموده ام. اما با توجه به بیماری روانی و مشکلات به وجود امده از این بیماری، این جانب توانایی حضور در محل خدمت را به مدت دو ماه نداشته ام. ضمنا تمام مستندات و مدارک پزشکی مربوط به بیماری اینجانب تقدیم سازمان تامین اجتماعی شهرستان ….  گردیده است، اما متاسفانه غیبت دو ماهه بنده، غیر موجه اعلام شده است و طبق رای شماره …. مورخه ….. هیئت تجدید نظر رسیدگی به تخلفات اداری اخراج گردیده ام. حال با توجه به مدارک ضمیمه شده و مشکلات اقتصادی ای که به دلیل اخراج اینجانب برای خود و خانواده ام به وجود آمده است، استدعا دارم جهت احقاق حقوق تضییع شده بنده اقدامات مقتضی صورت گیرد. مدارک مورد نیاز به تعداد …. برگ جهت استحضار به پیوست آمده است.

ثبت دادخواست الکترونیکی در دیوان عدالت اداری

در سال های گذشته دیوان عدالت اداری فقط در تهران شعبه داشت و افراد در صورتی که به عملکرد ادارات و سازمان های دولتی، تامین اجتماعی و نهاد های عمومی انقلابی اعتراض داشتند و می خواستند طرح شکایت کنند، باید به تهران مراجعه می کردند. این موضوع مشکلات زیادی را برای افراد ایجاد می کرد، چرا که افراد باید از کار و زندگی دست می کشیدند و مسیری طولانی را برای رفتن به تهران می پیمودند. در بسیاری از موارد افراد به دلیل این مشکلات و سختی ها و روند دسترسی طولانی، قادر به پیگیری شکایت خود نبوده و از شکایت خود منصرف می شدند.

 امروزه این مشکل حل شده و با الکترونیکی شدن فرآیند ثبت دادخواست دیوان عدالت اداری، افراد هر جا که باشند می توانند بدون پیمودن مسیر طولانی و متحمل شدن مشکلات مذکور، طرح شکایت کرده و از حقوق خود دفاع کنند. برای این که افراد بتوانند دادخواست خود را به صورت الکترونیکی در دیوان عدالت اداری ثبت کنند، باید در سامانه ثنا حساب کاربری ایجاد کنند. برای این کار متقاضیان باید به دفاتر خدمات الکترونیک واقع در تمامی حوزه های قضایی مراجعه کرده و در سامانه ساجد ثبت نام کنند. پس از ثبت نام در این سامانه افراد می توانند دادخواست خود را به صورت الکترونیک ثبت کرده و به دیوان عدالت ارسال کنند.

نگارش دادخواست

رسیدگی به دادخواست در دیوان عدالت اداری چقدر طول می کشد؟

مدت زمان رسیدگی به دادخواست های مختلف بستگی به نوع شکایت، نوع سازمان و موارد دیگر دارد که در زمان رسیدگی به دادخواست و صدور حکم موثر است. به طور کلی بر اساس گزارشاتی که به دست آمده، مدت زمان رسیدگی به دادخواست ها در دیوان عدالت اداری ۴ ماه می باشد. لازم به ذکر است افراد با بهره مندی از وکیل دیوان عدالت اداری می توانند مدت زمان رسیدگی به پرونده را کاهش دهند و موجب شوند صدور حکم سریع تر صورت گیرد.

نحوه پیگیری دادخواست دیوان عدالت اداری

دیوان عدالت اداری سامانه ای به نام سامانه ساجد راه اندازی کرده است که از این طریق افراد می توانند ثبت دادخواست انجام دهند. شاکیان می توانند تمام مراحل مختلف ثبت، ورود به شکایت و مشاهده رای صادر شده را در این سامانه پیاده کرده و پیگیری های لازم را انجام دهند. همچنین افراد می توانند پس از ثبت دادخواست مورد نظر، برای پیگیری شکایت در دیوان عدالت اداری، از طریق سامانه ثنا یا همان سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی اقدام کنند و پرونده های خود را در این سامانه پیگیری کنند.

انواع ثبت نمونه شکایت به دیوان عدالت اداری

نحوه ثبت نمونه دادخواست به دیوان عدالت اداری به دو صورت است. شاکیان هم می ‌توانند به صورت حضوری اقدام به تکمیل فرم دادخواست دیوان عدالت اداری نمایند و هم از روش غیر حضوری و به صورت الکترونیکی اقدام کنند. (ثبت غیرحضوری شکایت در دیوان عدالت اداری)

ارسال نمونه دادخواست دیوان عدالت اداری حضوری

نمونه متن دادخواست دیوان عدالت اداری در وب سایت وکیل دیوان عدالت موجود است و خیلی راحت می ‌توانید با استفاده از آن و تکمیل نمودن بخش‌ های مختلف، یک دادخواست تنظیم نمایید. برای ارسال نمونه دادخواست به صورت حضوری ابتدا باید دادخواست مورد نظر تنظیم شود و متقاضیان به دفتر نمایندگی دیوان در محل زندگی خود مراجعه کنند. این دفاتر در دادگستری مرکز هر استان وجود دارد. البته از طریق دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی نیز می‌ توانید نمونه شکایت به دیوان عدالت اداری را دریافت کنید و هم اقدام به تنظیم دادخواست را انجام دهید که مراحل آن را در ادامه شرح می‌ دهیم.

ارسال دادخواست به دیوان عدالت اداری الکترونیکی

برای ارسال دادخواست به دیوان عدالت اداری از طریق روش الکترونیک، متقاضیان باید به سامانه عدل ایران مراجعه کنند. البته دارا بودن یک حساب کاربری در سامانه ثنا قبل از انجام این کار، برای متقاضیان ضروری است.

مراحل ثبت دادخواست در دیوان عدالت اداری

در اولین مرحله متقاضیانی که از هر یک از دو روش حضوری یا الکترونیکی استفاده می ‌کنند، ابتدا باید به سامانه عدل ایران adliran.ir مراجعه نمایند. (در این سایت شما می توانید نمونه دادخواست دیوان عدالت اداری را نیز مشاهده کنید). پس از مراجعه به این سایت، متقاضیان باید گزینه احراز هویت بر خط را انتخاب نموده و یک حساب کاربری در سامانه ثنا ایجاد کنند. پس از آن باید مراحل بعدی ثبت دادخواست به دیوان عدالت اداری را طی کنند.
نکته: حتما قبل از طی کردن مراحل فوق نمونه شکایت به دیوان عدالت اداری را مشاهده کنید تا با اطلاعات لازم برای تکمیل فرم اقدام نمایید.

  • پس از ورود به سایت عدل ایران، متقاضی باید گزینه سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی را انتخاب نماید.
  • در مرحله دوم نوبت به انتخاب سامانه پشتیبان ابلاغ الکترونیک می ‌رسد که همان سامانه اصلی است.
  • پس از انتخاب سامانه اصلی، متقاضی باید نام کاربری و پسورد سامانه ثنا را در کادر وارد نموده و گزینه مرحله بعد را انتخاب کند.
  • در این زمان یک کد موقت از طرف سامانه ثنا به شماره همراه متقاضی رسیدگی به دادخواست در دیوان عدالت اداری، ارسال می ‌شود که باید در کادر مربوطه وارد نموده و گزینه ورود به سامانه را انتخاب نماید.
  • در این مرحله متقاضی باید از داخل منوی بالای صفحه، خدمات قضایی من را انتخاب کند.
  • در مرحله بعد بایستی گزینه سایر سامانه‌ها انتخاب شود.
  • پس از انجام این قسمت، متقاضی باید با توجه به مرحله‌ای که پرونده او دارد، گزینه دادخواست بدوی دیوان عدالت اداری و یا گزینه تجدید نظرخواهی را انتخاب کند. (در صورتی که اولین مرحله از بررسی پرونده باشد، باید دادخواست بدوی انتخاب شود، اما اگر یک بار پرونده او بررسی شده و به رأی دادگاه اعتراض داشته باشد، باید گزینه تجدید نظرخواهی را برگزیند.)
  • در مرحله بعد متقاضی باید گزینه ثبت و اصلاح دادخواست را انتخاب کند. در صفحه‌ای که باز می‌شود یک گزینه تحت این عنوان وجود دارد. « شخصاً دادخواست بدوی دیوان عدالت اداری ارائه می ‌نمایم.»

متقاضی باید این گزینه را انتخاب کند و وارد مرحله بعد شود.

مراحل ارسال دادخواست به دیوان عدالت اداری به صورت الکترونیکی
  • حالا باید روی دکمه افزودن کلیک کند و یکی از موضوع های مربوطه را برای شکایت انتخاب نماید.
  • در این مرحله به سرعت اطلاعات متقاضی از سامانه ثنا استعلام گرفته می ‌شود و در صورتی که با درخواست او موافقت شود و اطلاعات ارائه شده، تائید گردد، وارد مرحله بعدی می ‌شود.
  • حالا نوبت به تکمیل اطلاعات طرف شکایت مانند نام و نام خانوادگی، آدرس، شغل و … می‌ شود که باید توسط شاکی تکمیل گردد.
  • در این مرحله یک کادر باز می ‌شود تا شاکی بتواند شرح شکایت خود را به تحریر در بیاورد.
  • پس از وارد شدن به مرحله بعدی، شاکی باید دلایل و سایر مدارکی که دارد را تیک بزند و گزینه ثبت موقت و ادامه را انتخاب کند.
  • اگر متقاضی تمام مراحل را به درستی انجام داده باشد، یک پیام موفقیت آمیز با عنوان ثبت دادخواست به همراه یک کد رهگیری برای او ارسال می‌ شود.
  • این کد رهگیری در سمت چپ صفحه به‌ متقاضی اعلام می‌ شود.
  • در صورتی که اطلاعات، مورد تائید فرد متقاضی باشد، باید گزینه تائید اطلاعات را انتخاب نموده و امضای الکترونیک خود را وارد نماید. سپس باید پرداخت هزینه را انجام دهد و گزینه ارسال دادخواست را انتخاب کند.
  • پس از تائید اطلاعات متقاضی به صفحه ای هدایت می‌شود و باید از داخل منوی مجوزها، یک مجوز را انتخاب نماید و مجدداً گزینه تائید اطلاعات را انتخاب کند.
  • حالا در قسمت بالای صفحه باید گزینه بازگشت به فهرست اصلی را ببیند و روی آن کلیک کند.
  • در این صفحه گزینه اخذ امضای الکترونیک را باید انتخاب نماید.
  • در صفحه‌ای که باز می‌شود یک گزینه تحت عنوان درج امضا وجود دارد که متقاضی باید آن را انتخاب نموده تا یک پیام موفقیت آمیز با مضمون درج امضا از ثنا برای او ارسال شود.
  • حالا می‌تواند گزینه بازگشت به فهرست اصلی را انتخاب کند و مجدداً به صفحه اصلی برگردد.
  • دیگر نوبت به محاسبه هزینه و پرداخت آن می‌رسد. با انتخاب گزینه محاسبه هزینه، هزینه دادرسی و ثبت شکایت در دیوان عدالت محاسبه شده و فرد باید آن را پرداخت نماید.
  • در مراحل آخر نیز گزینه ارسال دادخواست توسط متقاضی انتخاب می ‌شود که یک گزینه آبی رنگ است.
مشاهده نمونه شکایت به دیوان عدالت اداری

توجه: برای ثبت شکایت و ارسال نمونه شکایت به دیوان عدالت اداری تمامی این مراحل باید طی شود و تا زمانی که فرد روی گزینه ارسال دادخواست کلیک نکرده، شکایت او به صورت قانونی ثبت نمی ‌شود و امکان پیگیری و بررسی آن نیز وجود ندارد.

پس از تکمیل این مرحله از سامانه ابلاغیه ثنا مراحل مربوط به بررسی پرونده و پیگیری آن به اطلاع متقاضی می ‌رسد و از این پس باید از این طریق پیگیر پرونده خود باشد. مگر اینکه از کمک یک وکیل دیوان عدالت اداری استفاده کند تا به صورت حضوری پیگیر پرونده او باشد.

پاسخ به این دیدگاه

برای ارسال دیدگاه ایمیل خود را وارد نمایید

برای ارسال دیدگاهتان از شما متشکریم