ثبت غیرحضوری شکایت در دیوان عدالت اداری (سامانه ساجد + مراحل ثبت)

ثبت غیرحضوری شکایت در دیوان عدالت اداری ایران به شهروندان امکان می‌ دهد تا از طریق اینترنت به جای مراجعه حضوری، شکایات خود را به ثبت برسانند. این رویکرد با هدف افزایش دسترسی به خدمات قضایی و تسهیل فرایندها اجرا شده است. شهروندان می ‌توانند با مراجعه به پورتال رسمی دیوان و احراز هویت از طریق سامانه ‌های مورد تأیید، مستندات و اطلاعات خود را به صورت الکترونیکی ارسال کنند.

برای ثبت غیرحضوری شکایت، ابتدا باید در سامانه ثبت نام نمایید. پس از ثبت نام، می ‌توانید با استفاده از نام کاربری و رمز عبور خود، به سامانه ساجد (سامانه الکترونیکی قضایی دیوان عدالت اداری) وارد شوید.

چگونه به صورت اینترنتی و غیر حضوری در دیوان عدالت اداری ثبت شکایت کنیم؟

سامانه ساجد دیوان عدالت اداری چیست؟

سامانه ساجد (سامانه الکترونیکی قضایی دیوان عدالت اداری) در راستای تحقق دولت الکترونیک و ارائه خدمات قضایی به صورت برخط، توسط دیوان عدالت اداری جمهوری اسلامی ایران راه‌ اندازی شده است. سامانه ساجد یک سیستم آنلاین است که به منظور تسهیل فرایندهای قضایی و اداری در دیوان عدالت اداری ایران راه‌ اندازی شده است. این سامانه به شهروندان امکان می‌ دهد تا امکان ثبت غیرحضوری شکایت در دیوان عدالت اداری را داشته باشند و از خدمات دیوان بدون نیاز به حضور فیزیکی بهره ‌مند شوند. علاوه بر ثبت شکایت، کاربران می ‌توانند وضعیت پرونده‌ های خود را بررسی کنند، نسبت به دریافت ابلاغیه ‌های قضایی به صورت الکترونیکی اقدام نمایند و به مستندات و آرای صادره دسترسی پیدا کنند. سامانه ساجد همچنین امکانات مدیریتی برای کارکنان دیوان عدالت را فراهم می‌آورد تا بتوانند به طور مؤثرتری به پرونده‌ ها رسیدگی کنند و ارتباط بین مختلف بخش ‌های دیوان را بهبود بخشند. همچنین امکان ثبت غیرحضوری شکایت در دیوان عدالت اداری و پیگیری موارد زیر در این سامانه وجود دارد:

  • دعاوی مربوط به تأمین اجتماعی؛ شامل مواردی مانند مستمری بازنشستگی، ازکارافتادگی، فوت و غرامت دستمزد
  • دعاوی مربوط به اداره مالیات و اموال شخصی
  • دعاوی مربوط به امور کیفری
  • دعاوی مربوط به صلاحیت و حدود اختیارات مراجع قضایی
  • دعاوی مربوط به کارکنان دولت، شامل مواردی مانند استخدام، حقوق و مزایا، بیکاری و اخراج
  • دعاوی مربوط به املاک و مستغلات
  • دعاوی مربوط به قوانین شهرداری و ساختمان سازی (موارد مطرح شده در کمیسیون های ماده ۹۹ و ۱۰۰)
  • امکان ارسال پاسخ به نامه ها، دادخواست ها، شکایات و لوایح به بخش های مختلف دیوان عدالت اداری
مشاوره تخصصی
درصورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را تکمیل نمایید
وکلای مجرب ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت

ثبت نام در سامانه ساجد دیوان عدالت اداری

برای این که متقاضیان اعم از وکلا، اشخاص حقیقی و یا حقوقی در سامانه ساجد دیوان عدالت اداری ثبت نام کنند، نیاز است که قبل از آن در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشند. در صورتی که این افراد تا کنون در سامانه ثنا ثبت نام نشده اند، باید به یکی از دفاتر الکترونیک قضایی مراجعه کرده و اقدام به ثبت نام نمایند. پس از ثبت نام در سامانه ثنا دیوان عدالت اداری می توانید در سامانه ساجد ثبت نام نموده و وارد شوید. برای ثبت نام در سامانه ساجد ابتدا باید وارد لینک sajed.divan-edalat.ir شوید. در ادامه نحوه ثبت نام برای هر یک از اشخاص حقیقی، حقوقی و وکلا را شرح می دهیم.

ثبت درخواست در سامانه ساجد

ثبت نام اشخاص حقیقی در سامانه ساجد دیوان عدالت اداری

در صفحه اول سامانه، کد ملی خود را وارد کرده و بر روی دکمه بعدی کلیک کنید. اگر قبلا ثبت نام نشده باشید به طور خودکار صفحه ثبت نام برایتان باز می شود. اطلاعات خود را به ترتیب خواسته شده وارد کرده و مراحل ثبت نام را طی کنید و در آخر اطلاعات خود را تائید نهایی کرده و ثبت نام خود را تکمیل نمایید. نام کاربری کد ملی شما خواهد بود و رمز عبور نیز حین ثبت نام توسط خودتان تعیین می شود.

ثبت نام اشخاص حقوقی در سامانه ساجد دیوان عدالت اداری

اشخاص حقوقی اعم از دولتی و یا غیر دولتی پس از این که در سامانه ثنا دیوان عدالت اداری ثبت نام کردند می توانند در سامانه ساجد نیز ثبت نام نمایند. شخصی که در سامانه ثنا به عنوان مدیر حساب کاربری معرفی شده است، باید اقدام به ثبت نام در سامانه ساجد نماید. پس از ورود به لینک سامانه ساجد دیوان عدالت اداری باید کد ملی مدیر حساب کاربری را وارد کنید و در صفحه ثبت نام در قسمت نوع شخص ثبت نامی، شخص حقوقی را انتخاب نمایید. سپس اطلاعات لازم را وارد کرده و ثبت نام را تکمیل کنید. نام کاربری اشخاص حقوقی شناسه ملی سازمان می باشد و رمز عبور پس از تائید ثبت نام به صورت پیامکی برای افراد ارسال خواهد شد. اشخاص حقوقی پس از ثبت نام و ورود به سامانه، احراز هویت خواهند شد و سپس می توانند دادخواست های خود را به صورت آنلاین ثبت کرده و هزینه آن را هم به صورت اینترنتی پرداخت نمایند.

ثبت نام وکلا در سامانه ساجد دیوان عدالت اداری

وکلا نیز مانند اشخاص حقیقی در سایت ساجد ثبت نام می کنند، با این تفاوت که باید دکمه ” وکیل می باشم.” را تیک بزنند. سپس تصویر صفحه اول پروانه وکالت خود را بارگزاری می نمایند و همچنین شماره پروانه وکالت و تاریخ اعتبار آن را وارد کرده و ثبت نام خود را تائید می نمایند. پس از گذشت ۷۲ ساعت تائید و یا عدم تائید ثبت نام آن ها از طریق پیامک برایشان ارسال می شود. نام کاربری وکلا کد ملی آن ها بوده و رمز عبور نیز در حین ثبت نام توسط خود آن ها تعیین خواهد شد.

مراحل کلی و نحوه ثبت شکایت در سامانه دیوان عدالت اداری

برای ثبت شکایت در سامانه الکترونیکی دیوان عدالت اداری ایران، شما می ‌توانید از مراحل زیر پیروی کنید تا فرایند شکایت به صورت مؤثر و مطابق با قوانین انجام شود. نحوه ثبت شکایت در سامانه دیوان عدالت اداری به صورت زیر می باشد:

مرحله ۱: ایجاد حساب کاربری

اولین مرحله در نحوه ثبت شکایت در سامانه دیوان عدالت اداری ثبت نام در سامانه است. ابتدا باید به وب‌ سایت رسمی دیوان عدالت اداری مراجعه کرده و یک حساب کاربری ایجاد کنید. برای این کار نیاز به تکمیل فرم ثبت نام با اطلاعات شخصی و تأیید آن ‌ها از طریق ایمیل یا شماره موبایل است.

مرحله ۲: ورود به سیستم

پس از ایجاد حساب کاربری، با استفاده از نام کاربری و رمز عبور خود وارد سیستم شوید.

مرحله ۳: تکمیل فرم شکایت

در داخل سیستم، به بخش ثبت شکایت جدید بروید و نوع شکایت خود را مشخص کنید. سپس فرم‌ های مربوط به شکایت را با ارائه تمام جزئیات مورد نظر و اطلاعات مربوط به شکایت (مثل دستگاه مورد شکایت، توضیحات مربوط به شکایت و هرگونه دلیل یا مدرک پشتیبان) پر کنید.

مرحله ۴: بارگذاری مدارک

در این مرحله، مدارک مورد نیاز مانند مستندات حقوقی، سوابق اداری و هر گونه شواهد دیگر را بارگذاری کنید. اطمینان حاصل کنید که تمام مدارک به صورت خوانا و در قالب‌ های پذیرفته شده، آپلود شده‌اند.

مرحله ۵: بررسی و ارسال شکایت

قبل از ارسال نهایی، تمامی اطلاعات وارد شده در فرم شکایت را مجددا بررسی کنید تا از صحت آن ‌ها اطمینان حاصل شود. پس از تأیید نهایی، شکایت خود را ارسال کنید.

مرحله ۶: پیگیری شکایت

شما می‌ توانید وضعیت شکایت خود را از طریق حساب کاربری ‌تان در سامانه مشاهده و پیگیری کنید. همچنین، ابلاغیه‌ ها و پاسخ ‌های مرتبط با شکایت از طریق همین سامانه به شما اطلاع داده می‌ شود.

سامانه ساجد با سامانه ثنا و سخا چه تفاوتی دارد؟

سامانه های ساجد، ثنا و سخا، سه سامانه جدا از هم و متفاوت می باشند، بدین صورت که در سامانه سخا دادخواست های مربوط به قوه قضائیه به صورت غیر حضوری و آنلاین طرح می شوند. در سامانه ثنا ابلاغات قوه قضائیه به صورت غیر حضوری ثبت می شوند، بدین صورت که اعلام نتیجه دادخواست ها و پیگیری مراحل پرونده اشخاص حقیقی و حقوقی توسط این سامانه انجام می شود. در نهایت سامانه ساجد متعلق به دیوان عدالت اداری بوده و دادخواست ها و شکایات قابل طرح در دیوان عدالت اداری از طریق این سامانه ثبت می شوند.

سامانه ساجد برای وکلا

آیا امکان ویرایش دادخواست بدوی یا تجدید نظر وجود دارد؟

هنگام ثبت دادخواست در سیستم تا زمانی که هزینه پرداخت نشده باشد، امکان ویرایش دادخواست وجود دارد. در صورتی که پرداخت دادخواست انجام شود دیگر امکان ویرایش وجود نخواهد داشت. علاوه بر این هنگامی که پرونده افراد دچار نقص و کمبودی باشد و پرونده توسط دبیرخانه به افراد بازگردانده شود، امکان ویرایش دادخواست وجود خواهد داشت. در صورتی که وضعیت پرونده متقاضیان در سیستم در حالت “ارجاع به معاونت” باشد، نمی توان دادخواست را ویرایش کرد، تا زمانی که پرونده به یکی از شعب برای رسیدگی ارسال گردد. افراد باید تا این زمان منتظر بمانند و پس از ارجاع پرونده به یکی از شعب، امکان ویرایش دادخواست قابل دسترسی خواهد بود. در این حالت می توان در صفحه شروع و از طریق “ارسال لوایح و نامه ها” درخواست ویرایش دادخواست خود را به مدیر دفتر شعبه مورد نظر ارسال کرد تا در صورت پذیرش شعبه، ویرایش انجام شود.

پیگیری دادخواست بدوی و تجدید نظر از چه طریق امکان پذیر است؟

افراد تنها می توانند دادخواست های بدوی و تجدید نظر خود را به صورت غیر حضوری در سامانه ساجد ثبت کنند. پس از این که پرونده ها در حالت ” ارجاع به معاونت” قرار گرفتند، برای پیگیری دادخواست ها باید به سامانه ثنا مراجعه کرد. در واقع از طریق سامانه ساجد فقط ثبت دادخواست ها انجام می گیرد و برای پیگیری آن ها باید از طریق سامانه ثنا اقدام نمود.

 

مقاله مفید: اعتراض به رای هیات رسیدگی به تخلفات اداری

ثبت دادخواست در سامانه ساجد دیوان عدالت اداری

افراد برای شکایت از سازمان های دولتی می توانند از طریق ثبت شکایت اینترنتی در دیوان عدالت اداری اقدام نمایند. برای این کار همان طور که قبلا به آن اشاره شد، افراد باید به سامانه ساجد مراجعه کنند و پس از ثبت نام و ورود به این سامانه طبق توضیحات قبلی، دادخواست خود را ثبت می کنند. برای ثبت غیرحضوری شکایت در دیوان عدالت اداری، لازم است تا در صفحه اصلی سامانه ساجد، نام کاربری و رمز عبور خود را وارد کرده و بر روی گزینه ورود کلیک کنید. پس از ورود به صفحه اصلی حساب کاربری خود، باید بر روی گزینه ثبت دادخواست ماده ۷۹ کلیک کنید. سپس در صفحه جدید برای این که بتوانید اطلاعات خود را ثبت کنید گزینه “متن فوق را مطالعه کرده و با آن موافقم” را بر روی حالت بله قرار دهید. سپس اطلاعات خواسته شده را وارد کنید و اسکن رای بدوی، کارت ملی، مستندات و دلایل دادخواست را بر روی سایت قرار داده و بر روی گزینه ذخیره کلیک کنید تا درخواست شما ثبت گردد.

پیگیری شکایات در سامانه ساجد

پیگیری دادخواست در سامانه ساجد دیوان عدالت اداری

علاوه بر ثبت غیرحضوری شکایت در دیوان عدالت اداری در سامانه ساجد، امکان پیگیری دادخواست های ثبت شده در این سیستم نیز فراهم شده است. برای پیگیری دادخواست خود در سامانه ساجد، ابتدا باید با وارد کردن نام کاربری که همان کد ملی می باشد و رمز عبور وارد سامانه ساجد شوید. پس از ورود به حساب کاربری خود بر روی گزینه مشاهده و پیگیری پرونده کلیک کنید. در صفحه ای که باز می شود، مشخصات هر پرونده قابل مشاهده است که این مشخصات عبارتند از: نوع دادخواست، موضوع دادخواست، وضعیت، شماره دادخواست اولیه، تاریخ ثبت دادخواست، کلاسه قضایی، شاکی و طرف شکایت. در این صفحه تمام اطلاعات مربوط به روند شکایت نمایش داده می شود. برخی پرونده ها به دلیل پیچیده بودن قابلیت پیگیری در سامانه ساجد را ندارند و افراد باید برای پیگیری به سامانه ثنا مراجعه نمایند.

سامانه آراء صحیح

سامانه آراء صحیح در اختیار عموم مردم قرار دارد و مردم می توانند به صورت سریع و آسان به مستندات و آراء قانونی دسترسی داشته باشند. در این سامانه موضوعات مختلف شکایت به صورت طبقه بندی شده وجود دارند و افراد با جستجوی موضوع مورد نظر خود به آن دسترسی خواهند داشت. در سامانه آراء صحیح تمام موضوعات شکایت در دیوان عدالت اداری و قوانین مرتبط با آن و همچنین نمونه آراء صحیح صادر شده در موارد مختلف وجود دارد. این اطلاعات طبقه بندی شده افراد را در نحوه طرح شکایت و گرفتن حق خود راهنمایی می کند. در نسخه اول سامانه آراء صحیح نزدیک به ۱۲۰ موضوع شکایت و ۵۰۰ نمونه رای طبقه بندی شده در دسترس عموم قرار گرفته است. این موضوعات در نسخه های بعدی تکمیل تر خواهد شد.

هزینه ثبت غیرحضوری شکایت در دیوان عدالت اداری

در قسمت قبل درباره نحوه ثبت شکایت در سامانه دیوان عدالت اداری صحبت کردی. در این بخش می خواهیم هزینه های دادخواست ها و ثبت شکایت را بررسی کنیم. طبق مصوبه هیئت وزیران، هزینه‌ های دادرسی در دیوان عدالت اداری به شرح زیر است:

نوع دادخواست هزینه ها (تومان)
بدوی ۲۰,۰۰۰
تجدید نظر ۴۰,۰۰۰
اعاده دادرسی ۴۰,۰۰۰
اعتراض ثالث ۲۰,۰۰۰
اجرای احکام ۱۰,۰۰۰
واخواهی ۱۰,۰۰۰
فرجام خواهی ۲۰,۰۰۰

هزینه‌ های فوق ‌الذکر مربوط به هر پرونده است و در صورت وجود ذینفعان متعدد، باید برای هر ذینفع به طور جداگانه پرداخت شود. علاوه بر هزینه‌ های دادرسی، ممکن است هزینه‌ هایی بابت ابلاغ اوراق، اسکن مدارک، کارشناسی و سایر اقدامات نیز به پرونده تعلق گیرد. هزینه ‌های دادرسی به صورت الکترونیکی از طریق سامانه ساجد قابل پرداخت است.

سخن پایانی

ثبت غیرحضوری شکایت در دیوان عدالت اداری، تحولی مثبت در نظام قضایی کشور به شمار می ‌رود که مزایای متعددی برای مردم و دستگاه قضایی به ارمغان آورده است. این سامانه با حذف نیاز به مراجعه حضوری به دفاتر دیوان در سراسر کشور، موجب صرفه ‌جویی در زمان و هزینه‌ ها شده و دسترسی به خدمات دیوان را برای عموم مردم آسان‌تر و کم ‌هزینه ‌تر کرده است. در پایان در صورت نیاز به مشاوره ‌های تخصصی در خصوص ثبت شکایت در دیوان عدالت اداری، می‌ توانید از گروه وکلای دیوان عدالت اداری راهنمایی خواسته و درخواست مشاوره خود را در سایت https://divan-edalat.ir ثبت نمایید. متخصصان مجرب و کارآزموده در این گروه، با بررسی دقیق پرونده شما، بهترین راهکارهای قانونی را برای احقاق حقوق شما ارائه خواهند داد.

سوالات متداول

  1. هزینه ثبت غیرحضوری شکایت در دیوان عدالت اداری چقدر است؟

هزینه ثبت غیرحضوری شکایت در دیوان عدالت اداری به نوع دادخواست و مرحله رسیدگی بستگی دارد. برای اطلاع دقیق از هزینه ‌ها، می ‌توانید به وب‌سایت دیوان عدالت اداری یا به مرکز پاسخگویی دیوان به شماره ۱۵۸۸ مراجعه نمایید.

  1. مزایای ثبت غیرحضوری شکایت در دیوان عدالت اداری چیست؟

صرفه ‌جویی در زمان و هزینه، سهولت دسترسی به خدمات دیوان، شفافیت و نظم در روند رسیدگی به پرونده‌ ها، امکان پیگیری دقیق و مستمر پرونده‌ ها

  1. در چه مواردی می‌توان در دیوان عدالت اداری شکایت کرد؟

عاوی علیه اشخاص حقوقی دولتی، دعاوی مربوط به کارکنان دولت، دعاوی مربوط به تأمین اجتماعی، دعاوی مربوط به انتخابات، دعاوی مربوط به حریم عمومی و سایر دعاوی مطابق با قوانین و مقررات مربوطه

نظرات
  1. ابراهیم امینی سیوچ گفت

    سلام ؛ ریاست محترم دیوان عدالت اداری  چرا برای جانبازان حالت اشتغال دستگاههای دولتی تبصره ۲ ماده  ۳۹ جامع خدمات رسانی به ایثارگران اجرا نمیشود؟
    گناه ما چیست که بعد از مجروحیت به استخدام دولت در آمده ایم؟
    مگه همه در راه دفاع از مرزهای این کشور مجروح نشده ایم؟
    مگر همه ایثارگر نیستیم؟
    چرا بین جانبازان حالت اشتغال دستگاه دولتی و بنیاد شهید تفاوت قائل میشوند؟

    از شما زحمتکشان دیوان عدالت اداری   هم تقاضا داریم که پیگیر مشکلات جانبازان حالت اشتغال و از کار افتاده کلی  دستگاههای دولتی باشید.
    ابراهیم امینی سیوچ – جانباز حکم از کار افتادگی کلی در مورخه ۱۳۹۶/۱/۱۹ طبق شماره پرونده ۲۶۰۰۰۴۸ به   این نهاد  مقدس شکایت کردم در مورخه ۱۳۹۷/۱۰/۱۶طبق  شماره -نامه صادره به شماره  ۹۷۱۰۱۱۰۹۵۵۲۰۱۰۶۲ مورخ ۰۲/۱۱/۱۳۹۷ با موضوع ارسال پرونده به جهت عدم صلاحیت (برون سازمانی) و گیرنده «بنیاد شهید و   امور ایثار گران کشور اداره کمیسیون ماده ۱۶» ثبت گردید                       عدم صلاحیت به صلاحیت کمیسیون ۱۶قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان انقلاب اسلامی ایران صادر گردید تاحالا هیچ گونه رای صادر نشده است

  2. علی رزمگیر گفت

    سلام درپرونده کلاسه ۹۷۰۹۹۰۸۵۲۳۴۴۰۰۶۰۱دردادگاه خشکبیجارعدالت رعایت نشده وبابی توجهی به قانون وحقانیت دورای متفاوت دراین پرونده صادرشده وبابت چکهای ضمانت خریدویلا درسال ۱۳۹۷ رای به پلمب ویلادادنددرحالیکه شکایت فروشنده ووکیلش بدون اطلاع ماوبابت ۵۰میلیون باقیمانده طلبش بوده ومادردادگاه چون اطلاع نداشتیم نرفته وحتی دفاعیات نداشتیم وبعدکه مراجعه کردیم وطلب ۵۰میلیونی فروشنده رادادیم وویلابااعلام رضایت فروشنده فک پلمل وصورتجلسه شده اماباخیانت درامانت وندادن اصل لاشه سه چک وبرگشت زدن مجددانهاباهدف اخاذی قاضی هم غیرقانونی وکیفری پرونده فوق رارسیدگی وهم درتخلفات زیادومحرزقانونی وبانادیده گرفتن اسنادومدارک بانکی رای ظالمانه وغیابی درهمین پرونده داده وبی توجه به تاریخ ادای دین ونادیده گرفتن دفاعیات موثق ولحاظ نکردن عمدی سندبانکی اخررای بنفع کلاهبردارداده وویلای مرابدون اطلاع درتبانی ومزایده زیرقیمت واقعی حراج کردندوبادستورقاضی افرادنامحرم بدون اذن درب منزلم راشکستندواسباب زندگی ماراسرقت وبرخی درویلاجاگذاشتندومابقی رابمکانی نامعلوم منتقل کردندویلاراحراج کردند.من بازنشسته نظامی وباحقوق ۲۲روزبا۷سرعاله ومستاجری بالاوبدورازسه فرزندم بدلایل مالی بادیگران زندگی میکنندوهزینه های بالا ماندم چطوراحقاق حق نمایم ازدیوان وشماعزیزان تقاضای کمک وراهنمایی دارم

  3. ابراهیم امینی سیوچ گفت

    سلام ؛ ریاست محترم دیوان عدالت اداری چرا برای جانبازان حالت اشتغال دستگاههای دولتی تبصره ۲ ماده ۳۹ جامع خدمات رسانی به ایثارگران اجرا نمیشود؟
    گناه ما چیست که بعد از مجروحیت به استخدام دولت در آمده ایم؟
    مگه همه در راه دفاع از مرزهای این کشور مجروح نشده ایم؟
    مگر همه ایثارگر نیستیم؟
    چرا بین جانبازان حالت اشتغال دستگاه دولتی و بنیاد شهید تفاوت قائل میشوند؟

    از شما زحمتکشان دیوان عدالت اداری هم تقاضا داریم که پیگیر مشکلات جانبازان حالت اشتغال و از کار افتاده کلی دستگاههای دولتی باشید.
    ابراهیم امینی سیوچ – جانباز حکم از کار افتادگی کلی در مورخه ۱۳۹۶/۱/۱۹ طبق شماره پرونده ۲۶۰۰۰۴۸ به این نهاد مقدس شکایت کردم در مورخه ۱۳۹۷/۱۰/۱۶طبق شماره -نامه صادره به شماره ۹۷۱۰۱۱۰۹۵۵۲۰۱۰۶۲ مورخ ۰۲/۱۱/۱۳۹۷ با موضوع ارسال پرونده به جهت عدم صلاحیت (برون سازمانی) و گیرنده «بنیاد شهید و امور ایثار گران کشور اداره کمیسیون ماده ۱۶» ثبت گردید عدم صلاحیت به صلاحیت کمیسیون ۱۶قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان انقلاب اسلامی ایران صادر گردید تاحالا هیچ گونه رای صادر نشده است

پاسخ به این دیدگاه

برای ارسال دیدگاه ایمیل خود را وارد نمایید

برای ارسال دیدگاهتان از شما متشکریم