کمیسیون ماده ۹۹

کمیسیون ماده 99

کمیسیون ماده ۹۹ شهرداری به منظور رسیدگی به تخلفات و ساخت و ساز های غیر مجاز، خارج از محدوده شهر ها تشکیل شده است. اگر برای رسیدگی به پرونده‌ های مربوط به تخلفات ساخت و ساز به کمک وکیل دیوان عدالت اداری احتیاج دارید، برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.

مشاوره تخصصی
درصورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را تکمیل نمایید
وکلای مجرب ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت

کمیسیون ماده ۹۹ چیست؟

در صورتی که افرادی بدون دریافت مجوز و پروانه ساخت از شهرداری، اقدام به ساخت و ساز غیر قانونی کنند، شکایت ‌هایی که علیه آن ها صورت می‌ گیرد در کمیسیون ماده ۹۹ شهرداری مورد بررسی قرار می‌ گیرد. افرادی که در حوزه ساخت و ساز فعالیت می ‌کنند و از قوانین مربوط به ساختمان سازی در محدوده شهری و روستایی سرپیچی می‌ کنند، سر و کارشان با این کمیسیون است.

در سال ‌های اخیر که تعداد جمعیت شهر ها و روستا ها افزایش پیدا کرده است، برخی از افراد سودجو بدون دریافت مجوز از زمین ‌های زراعی برای ساخت و ساز استفاده می ‌کنند و کاربری آن ها را تغییر می ‌دهند. به همین خاطر دولت تصمیم گرفته تا با تاسیس یک کمیسیون ویژه از این ساخت و ساز های غیر مجاز جلوگیری کند.

وظیفه کمیسیون ماده ۹۹ شهرداری چیست؟

این کمیسیون یک وظیفه اساسی دارد و آن هم پیگیری کردن ساخت و ساز های غیرقانونی و صدور حکم لازم برای آن ها است. در بخش ‌های روستایی، دهیاری‌ ها وظیفه پیدا کردن تخلفات ساخت و ساز را به عهده دارند و از طریق بخشداری ‌ها هر کس که به صورت غیرقانونی ساخت و ساز انجام داده باشد را به این کمیسیون تحویل می‌ دهند و در آن جا برای این گونه ساخت و ساز ها تصمیم گیری می ‌شود.

در بخش ‌های شهری نیز شهرداری وظیفه اجرای طرح جامع شهری را به عهده دارد و محدوده مشخصی برای ساخت و ساز تعیین کرده است. در صورتی که در محدوده تعیین شده توسط شهرداری هرگونه تخلفی صورت بگیرد، شهرداری می ‌تواند این تخلف را به کمیسیون اطلاع دهد تا چنین پرونده ‌هایی در کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری پیگیری شوند.

در نهایت وظیفه کمیسیون ماده ۹۹ شهرداری این است که هرگونه ساخت و ساز خارج از محدوده شهری را مورد بررسی قرار دهد و در صورتی که خلاف قانون عمل کرده باشند، حکم بر تخریب بنا بدهد.

در صورتی که این ساخت و ساز در محدوده خارج از طرح جامع صورت گرفته باشد، بنا تخریب نمی‌شود. اما بر اساس تصمیم این کمیسیون، باید جریمه‌ های نقدی پرداخت شود. احکامی که توسط این کمیسیون صادر می ‌شود، مانند سایر کمیسیون ‌های دیگر در صورت اعتراض طرف شکایت برای بررسی به دیوان عدالت اداری ارجاع داده می ‌شوند و دیوان وظیفه حل و فصل اعتراضات درباره کمیسیون ماده ۹۹ را به عهده دارد.

شرح وظایف کمیسیون ماده ۹۹ شهرداری

منظور از تخلفات ساختمانی چیست؟

برای اینکه بدانید تخلفات ساختمانی و ساخت و ساز های غیرقانونی به چه صورت هستند، باید اطلاعات بیشتری در این باره داشته باشید. به طور کلی ساخت و ساز های غیرقانونی به آن دسته از ساخت و ساز هایی گفته می‌ شود که بدون دریافت مجوز انجام شده‌اند. این تخلفات عبارتند از:

  • ساخت بنا بدون کسب پروانه ساخت
  • اضافه کردن به طبقات ساختمان بیشتر از طبقات مشخص شده در پروانه ساخت
  • تجاوز به معابر شهری هنگام ساخت و ساز
  • سرپیچی از قوانین مربوط به شهرسازی، بهداشتی و عدم رعایت اصول استاندارد برای مقاومت بنا
  • انجام اقدامات غیرقانونی توسط مهندس ناظر ساختمان
  • عدم احداث پارکینگ یا در نظر گرفتن پارکینگ برای ساختمان
  • تغییر کاربری ساختمان ‌های مسکونی به تجاری و بالعکس
  • ساخت بنا در محل های ممنوعه
  • ساختمان سازی و ایجاد زباله بیش از حد مجاز
  • ساخت بنا بیشتر از مساحتی که در پروانه قید شده است.

اعضای کمیسیون ماده ۹۹ چه کسانی هستند؟

با توجه به اهمیت کمیسیون فوق، اعضای تشکیل دهنده آن باید از قوای سه گانه و وزارتخانه ‌های کشور باشند. این کمیسیون نیز از سه عضو تشکیل شده است که عبارتند از:

  • نماینده وزارت کشور در استانداری
  • نماینده وزارت مسکن و شهرسازی
  • نماینده قوه قضاییه

تمام تصمیم ‌ها در این کمیسیون پس از رأی گیری اتخاذ می‌ شود و برای اینکه بتوانند با ساخت و ساز های غیرقانونی مقابله کنند، هر سه عضو باید حتماً در جلسات شرکت کنند و نظر خود را اعلام نمایند.

مسئول برگزاری جلسات این کمیسیون، دبیر کمیسیون در دفتر فنی استانداری هر استان است. در بعضی از شهر های گردشگری به خاطر اینکه ویلا سازی در خارج از محدوده شهر ها انجام می ‌شود، این کمیسیون وظیفه سخت‌تری به عهده دارد. به همین خاطر پیگیری چنین ساخت و ساز های غیرقانونی علاوه بر کمیسیون ماده ۹۹ به عهده استانداری، فرمانداری، بخشداری و دهیاری است.

دهیاری به عنوان یکی از اصلی ‌ترین بخش‌ ها برای پیگیری این کمیسیون گزارش لازم برای ساخت و ساز های غیرقانونی و تخلفات انجام شده را تنظیم می ‌نماید و در نهایت این گزارش را برای بررسی به کمیسیون ارسال می ‌کند.

اعضای کمیسیون ماده ۹۹ شهرداری چه افرادی هستند

اعتراض به رأی کمیسیون ماده ۹۹ شهرداری

با توجه به اینکه امکان اعتراض به آرای صادر شده از کمیسیون وجود دارد، بهتر است با روند قانونی آن آشنا شوید. اما بد نیست قبل از آشنایی با روند اعتراض به احکام صادر شده از این کمیسیون یک نکته را بدانید.

در صورتی که با مراحل قانونی این کار آشنا نیستید، بهتر است حتماً برای تنظیم دادخواست و پیگیری پرونده از کمک یک وکیل کمیسیون ماده ۹۹ استفاده کنید. زیرا این وکلا با قوانین آشنایی کافی دارند و می ‌توانند در شعب تجدید نظر رأی مثبت بگیرند.

روند اعتراض به رأی کمیسیون ماده ۹۹ به شرح زیر است.

  • شاکیان می‌توانند تا مدت سه ماه پس از صدور حکم به رأی صادر شده اعتراض کنند و اعتراض خود را به دیوان عدالت اداری اعلام کنند.
  • بررسی پرونده ‌ها در دیوان عدالت اداری زمان بر و پیچیده است. اما اولین مرحله از این اعتراض تنظیم دادخواست و ارائه آن به دیوان است.
  • دومین مرحله مربوط به بررسی پرونده و حکم صادر شده در شعب تجدید نظر دیوان عالی می ‌شود.
  • در نهایت نیز دیوان عدالت اداری پس از بررسی اعتراض شاکیان، رأی نهایی را صادر می‌ کند.

بهترین وکیل ماده ۹۹

همان طور که گفتیم دیوان عدالت اداری مرجعی برای رسیدگی به شکایات مردم علیه ارگان های دولتی است. کمیسیون ماده ۹۹ نیز یکی از مواردی است که دیوان عدالت اداری باید به آن رسیدگی کند. داشتن یک وکیل با تجربه در زمینه این کمیسیون می تواند به شما کمک کند تا در صورتی که شهرداری علیه ساخت ساز شما طرح دعوا کرد بتوانید با حداقل جریمه و یا حتی تبرعه شدن در دعاوی این کمیسیون پیروز باشید. لازمه موفقیت در دعوای کمیسیون ۹۹ که یک طرف آن ارگان قدرتمندی مثل شهرداری است داشتن وکیلی ماهر و با تجربه در این زمینه است تا بتواند با رعایت تمام نکات و در مهلت مقرر شده در قانون پرونده را به تفع شما خاتمه دهد.

کلام آخر

در صورتی که به آراء صادر شده از کمیسیون ماده نود و نه مبنی بر ساخت و ساز های غیرقانونی در خارج از محدوده شهر ها شکایت دارید، می‌ توانید به سایت وکیل دیوان عدالت مراجعه کنید و از کمک وکلای متخصص و با سابقه این مجموعه استفاده نمایید.

پاسخ به این دیدگاه

برای ارسال دیدگاه ایمیل خود را وارد نمایید

برای ارسال دیدگاهتان از شما متشکریم