تجدید نظر خواهی در دیوان عدالت اداری

تجدید نظر خواهی در دیوان عدالت اداری

تجدید نظر خواهی در دیوان عدالت اداری به افرادی که حکمی را از این دیوان دریافت کرده‌اند، اما به آن اعتراض دارند، اجازه می‌ دهد تا برای بررسی مجدد پرونده اقدام نمایند. برای آشنایی بیشتر با نحوه صدور و بررسی رای تجدید نظر دیوان عدالت اداری، مهلت اعتراض و موارد مربوط به آن بهتر است تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

مشاوره تخصصی
درصورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را تکمیل نمایید
وکلای مجرب ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت

رأی تجدید نظر دیوان عدالت اداری

دیوان عدالت اداری در کشور ما وظیفه رسیدگی به اعتراضات مردمی و شکایت ‌های افراد حقیقی و حقوقی را دارد. این دیوان به شکایت‌ های مردم از مأموران دولت و کارکنان اداره‌ها رسیدگی می‌کند. در صورتی که مردم عادی به آیین نامه ‌های دولتی اعتراضی داشته باشند، ضمن طرح دعوا اعتراض خود را به این آیین نامه‌ ها اعلام می ‌دارند.

نهاد دیوان عدالت اداری تحت نظر رئیس قوه قضاییه دایر شده و به فعالیت خود ادامه می ‌دهد. بر اساس آیین ‌های دادرسی دیوان عدالت اداری، قوانین خاصی برای رسیدگی به پرونده‌ ها و شکایات مردمی پیش بینی شده است. یکی از این موارد تجدید نظرخواهی در دیوان عدالت اداری است.

به این ترتیب افرادی که به حکم صادر شده در این دیوان شکایتی داشته باشند و ادعا کنند که حقوق آن ها ضایع شده، می ‌توانند بر اساس ماده ۶۵ قانون تشکیلات و آیین دادرسی به حکم صادر شده اعتراض نمایند. هر یک از طرفین دعوا، وکیل یا قائم مقام آن ها، می ‌توانند در شعبه بدوی دیوان عدالت اداری درخواست اعتراض خود را ثبت نمایند.

از این توضیحات می ‌توان متوجه شد که تنها رأی صادر شده از شعب و دادگاه‌های بدوی قابل تجدید نظرخواهی و اعتراض است. به همین خاطر معترضان باید در مهلت مشخص شده نسبت به اعاده دادرسی در این دیوان اقدام نمایند.

مهلت تجدید نظرخواهی در دیوان عدالت اداری

برای اینکه اعتراض شاکیان نسبت به حکم صادر شده در دیوان عدالت اداری مورد بررسی قرار بگیرد، زمان خاصی تعیین شده است. چنانچه شاکیان در این مدت زمان مشخص شده درخواست تجدید نظر خواهی در دیوان عدالت اداری ارائه نکنند، نمی ‌توانند دیگر به رأی صادر شده شکایتی داشته باشند و مجبور هستند رأی را بپذیرند.

مدت زمان در نظر گرفته شده برای اعتراض و درخواست صدور رای تجدید نظر دیوان عدالت اداری ۲۰ روز پس از تاریخ ابلاغ رأی است. البته این مهلت برای ایرانیانی که خارج از کشور زندگی می ‌کنند، ۲ ماه است.

چنانچه شاکیان نتوانند در این مدت زمان اعتراض خود را اعلام کنند باید منتظر دادگاه تجدید نظر باشند و امید داشته باشند که رأی صادر شده تغییر کند، اما اگر اعتراضی نداشته باشند باید حکم صادر شده را بپذیرند و طبق آن عمل کنند.

مقاله پیشنهادی: اعتراض به رای قطعی دیوان عدالت اداری

 مراحل رسیدگی به پرونده‌های تجدید نظر در دیوان عدالت اداری

رأی تجدید نظر دیوان عدالت اداری پس از رسیدگی به پرونده و طی مراحل خاصی صادر می‌ شود. افرادی که به احکام دریافتی از این دیوان شکایت دارند، می ‌توانند به صورت حضوری، اینترنتی یا پستی درخواست اعتراض خود را ثبت نمایند.

  • برای استفاده از روش حضوری شاکیان باید به مراکزی مانند دفتر شعبه، دفتر اداری دیوان یا دبیرخانه دیوان عدالت اداری مراجعه نمایند. به این صورت به این صورت می ‌تواند از طریق پر کردن برگه‌های مخصوص تجدید نظر، اعتراض خود را ثبت کنند و درخواست تجدید نظرخواهی داشته باشند.

 

  • روش دیگر نیز از طریق ارسال فرم درخواست به صورت پستی است.

 

  • در روش سوم که به صورت اینترنتی انجام می‌ شود شاکیان باید از طریق سامانه ساجد اعتراض خود را ثبت کنند. به خاطر اینکه دیوان عدالت اداری تنها یک شعبه در شهر تهران دارد، افرادی که در شهر های دیگر ساکن باشند، حتماً باید از روش اینترنتی استفاده کنند. البته به دلیل اینکه امکان حضور افراد عادی در این مرجع قضایی به راحتی وجود ندارد، کلیه شهروندان چه در تهران چه در شهرهای دیگر، باید از طریق سامانه ساجد و به صورت اینترنتی درخواست تجدید نظرخواهی خود را ثبت نمایند.
مدت زمان لازم برای اجرای احکام در دیوان عدالت اداری

نکته: افرادی که برای دادخواست بدوی خود نیز از سامانه ساجد استفاده کرده باشند، می ‌توانند برای تجدید نظرخواهی مجدداً از روش اینترنتی استفاده کنند، اما افرادی که از این روش استفاده نکرده باشند، نمی‌ توانند درخواست تجدید نظر خود را به صورت اینترنتی ارسال کنند.

اجرای احکام در دیوان عدالت چقدر طول می‌کشد؟

در دیوان عدالت اداری مدت زمان تعیین شده برای اجرای احکام بعد از ابلاغ فوری حکم است. به خاطر اینکه اکثر افرادی که شکایت خود را در این دیوان مطرح می‌ کنند، از سازمان ها و ارگان های دولتی شکایت دارند، احکام به صورت فوری اجرا می ‌شوند. البته با توجه به نوع پرونده و تحقیقاتی که لازم است برای آن پرونده انجام شود، مدت زمان صدور حکم تغییر می کند و مدت زمان مشخصی تعیین نشده است. زیرا ممکن است بعضی از پرونده‌ها نیاز به بررسی بیشتری داشته باشند و حتی لازم باشد برای بررسی بیشتر از نهاد ها و ارگان های دیگر نیز استعلام دریافت شود.

همین رسیدگی طولانی به پرونده، باعث می ‌شود تا صدور رأی مدت زمان بیشتری طول بکشد. اکثر پرونده‌هایی که به شعبه تجدید نظر در دیوان عدالت اداری ارجاع داده می ‌شوند، زودتر از چهار ماه به نتیجه نمی‌ رسند.

البته بر طبق ماده ۵۸ قانون دیوان عدالت اداری، تمام شعب این دیوان موظف هستند یک هفته بعد از رسیدگی به پرونده و تکمیل نمودن مراحل تحقیقات، رأی خود را صادر نموده و ختم رسیدگی به پرونده را اعلام نمایند. به این صورت پس از صادر شدن حکم اجرای آن خیلی سریع انجام می ‌شود.

سخن پایانی

آراء صادر شده از مراجعی مانند دیوان عدالت اداری در دادگاه بدوی قابل تجدید نظر هستند و شاکیان می ‌توانند به حکم دریافتی اعتراض کنند و رای تجدید نظر دیوان عدالت اداری را جویا شوند. به این ترتیب برای تجدید نظر خواهی در دیوان عدالت اداری یک دادگاه تجدید نظر تشکیل می‌ شود و پس از رسیدگی به پرونده و دریافت مدارک ارائه شده توسط شاکیان و وکلای آن ها حکم جدیدی صادر خواهد شد. البته باید این نکته را بدانید که آراء تجدید نظر دیوان عدالت اداری قطعی و غیر قابل اعتراض هستند.

سوالات متداول

  1. صدور رای تجدیدنظر دیوان عدالت اداری چقدر طول می ‌کشد؟

با توجه به اینکه بررسی پرونده‌های تجدید نظر زمان زیادی لازم دارد، ممکن است ۴ ماه طول بکشد تا رأی صادر شود.

  1. آیا می ‌توان به رأی دادگاه تجدید نظر دیوان عدالت اداری اعتراض نمود ؟

خیر، تجدید نظر خواهی در دیوان عدالت اداری و نسبت به آراء صادر شده از دادگاه تجدید نظر ممکن نیست و آراء صادره قطعی و لازم الاجرا هستند.

نظرات
  1. مجید هاشمی گفت

    با درود
    خیلی خوب میشه اگه شما فرمت این فرمهای تکمیل مشخصات موکلها را که در ان شماره تلفن موکل را هم درخواست مینمایید طوری طراحی شود که خیل عظیم ایرانیان خارج از کشور که شماره موبایل ایران را ندارند هم بتوانن شماره موبایل و واتساپ کشور محل اقامت خود را درج نمایند .

پاسخ به این دیدگاه

برای ارسال دیدگاه ایمیل خود را وارد نمایید

برای ارسال دیدگاهتان از شما متشکریم